Hjemme eller barnehage?

Hva er best?
Er det slik at barn ALLTID har det best hjemme med mor? Er svaret ditt ja? Er du heelt sikker på det? Har du prøvd å ha barnet ditt i barnehage? Vet du egentlig hva det vil si og hva en barnehagedag inneholder?

Jeg mener at som mor har du mindre å tilby i mange sammenhenger enn det en barnehage tilbyr. Jeg mener ikke at barnehagen er bedre enn, eller kan erstatte mor, men at barna har godt av å være der er jeg ikke i tvil om! Noen starter for tidlig og andre starter for seint.

Om barna har godt av å være i barnehage er avhengig flere ting. En ting er de som jobber der, de jeg kjenner er engasjerte voksne som bryr seg, og som liker jobben sin. Men det er også avhengig av deg som forelder, at du tar deg tid til å bli kjent med barnehagen og de som jobber der. Barnets dag blir bedre når de voksne har god kommunikasjon.

I barnehagen møter barnet mange lekekamerater og lærer mye! Der er det voksne som følger med og som sørger for at barna får brukt sitt potensiale innenfor mange områder! Barna lærer mye både ved matbordet, ved lek inne og ute.

Jeg tror selvfølgelig ikke at det bare er fryd og gammen i alle barnehager, men jevnt over er det høyt utdanningsnivå og stort engasjement. Det er mye man kan lære hjemme, som man også lærer i barnehage. Men det er også ting man lærer i barnehage som man ikke kan lære hjemme. Spesielt når det gjelder det sosiale, hvordan man får venner og hvordan man kommer inn i lek og konflikthåndtering. Og så tror jeg at barn har godt av å gjøre egne opplevelser og bli selvstendige, uten foreldre. For det er jo det vi ønsker, at de skal bli selvstendige?

Jeg er nå hjemme i permisjon med barn nr to. Pga dette har jeg hatt god anledning til å ha storemor hjemme, hun har stort sett vært 4 dager (eller mindre) i bhg det siste halvåret, hun er der fra ca 8.30-14.30. Hun spiser frokost der (fordi hun spiser mere der enn hjemme) og avslutter dagen med fruktmåltidet de har mellom 14-14.30. I løpet av tida hun er der sover hun også en time.

Jeg synes det er veldig koselig å ha begge jentene hjemme! Men det er også slitsomt og er vi bare hjemme merker jeg på henne at det kan bli kjedelig. Det krever mye å fylle hennes aktivetsbehov, særlig fordi jeg også må ta meg av lillemor. Og jeg skjønner at jeg i allefall ikke hadde klart det om jeg hadde henne hjemme på heltid.
Jobben min blir lettere hvis jeg slår på tv, men dette er noe jeg prøver å unngå.
Ja, det var vanskelig å sende henne i barnehagen i starten, barna mine er det mest dyrebare jeg har. Men det var meg det var vanskelig for! Lindis har kost seg fra første dag. Og når hun er hjemme snakker hun om både barn og voksne i barnehagen. Jeg tror at fordi jeg har henne i barnehage er jeg en god mor de dagene jeg velger å ha henne hjemme. Jeg har overskudd til å finne på ting, og vi koser oss sammen!
Jeg har tro på at både mor og barn har godt av å være litt borte fra hverandre.

Jeg kunne nok ha skrevet mye mer, og det er sikkert ting jeg kommer på etterhvert, men akkurat nå følte jeg litt for å få ut dette! Det skrives og kritiseres mye om det å sende barn i barnehage. Jeg savner litt skriverier om alt det positive en barnehage og de som jobber der har å tilby!

This entry was posted on 041326H Apr 2013 and is filed under Litt av hvert. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply